stichting textielhistorie twente

info@textielhistorietwente.nl

stichting tectielhistorie twente

Nu te bestellen:
Van Heek & Co. Honderd jaar textiel 1859–1959


van heek & co, honderd jaar textiel

In 1959 bestond de firma Van Heek & Co een eeuw. Om dit te vieren liet zij een jubileumboek schrijven door W.N.M. (Wim) van Nimwegen. Het werd een spannend verhaal over de oprichting en begintijd van deze Enschedese textielonderneming en de ontwikkelingen die zij in de honderd jaar die daarop volgde, doormaakte. Geen bedrijfseconomische verhandeling over beslissingscalculaties en kapitaalbeheer, maar een boek over de mensen die er werkten, over hun ambities, verwachtingen, successen en teleurstellingen, over werklieden, bazen en fabrikanten. Het boek bevat veel nieuwe, tot de verbeelding sprekende feiten. Achterin zijn een uitgebreid personenregister en notenapparaat opgenomen.

W.N.M. van Nimwegen (red. Marlies Enklaar, m.m.v. Bastiaan Willink), Van Heek & Co. Honderd jaar textiel, 1859-1959, Uitgave Stichting Textielhistorie Twente, Enschede 2018
Hardcover, 304 blz., 137 ill., € 24,95 (excl. verzendkosten), isbn 978 90 8287 430 3


Lees hier de oertekst >>

Om het boek te bestellen:
1. Vul het onderstaande formulier volledig in en druk op de knop ‘Bestellen’.
2. Maak € 29,95 (per boek, inclusief verzendkosten) over naar de rekening van Stichting Textielhistorie Twente: NL82 ABNA 0439 2464 15, s.v.p. onder vermelding van uw naam en adres.

Uw bestelling wordt opgestuurd zodra het bedrag op onze rekening is bijgeschreven.

Naam

Straat + nr.

Postcode

Plaats

E-mail

Aantal exemplaren

Enschedese textielhistorie onder het stof vandaan gehaald

Persbericht: Tubantia, 6 januari 2018

Enschedese textielhistorie

De textielindustrie is onlosmakelijk met Enschede verbonden. Vooral de familie Van Heek heeft veel voor de stad betekent. Daarom brengt de Stichting Textielhistorie Twente nu een boek uit over het 100-jarig bestaan van de ooit grootste textielfabriek van Nederland.

De zonen van Helmich van Heek, Hendrik Jan (1814-1872), Herman (1816-1882) en Gerrit Jan (1837-1915) van Heek richtten in 1859 het textielbedrijf Van Heek & Co. op, dat met 2.800 medewerkers uiteindelijk de grootste textielfabriek van Nederland werd.

Rijke geschiedenis

Deze rijke geschiedenis van Enschede is voor Quirine van Heek en Olaf Visscher reden genoeg om een boek uit te brengen ter nagedachtenis van het 100-jarig bestaan van Van Heek & Co. "Het boek werd in 1958 geschreven, maar is in verband met de crisis van Van Heek & Co. nooit uitgegeven", zegt Visscher, bestuurslid van Stichting Textielhistorie Twente en archivaris bij de Stichting Edwina van Heek.

Middels het boek willen Visscher en Van Heek aandacht schenken aan het textielverleden van Enschede en aan alles wat de familie voor Enschede betekende. "Onder andere zorgde Gerrit Jan ervoor dat in 1867 het eerste ziekenfonds van Nederland werd opgericht. De inrichting van het Volkspark maakten ze ook mogelijk", aldus Van Heek. Ook aan het ondernemerschap, dat volgens Visscher in de genen van de Tukkers zit, wordt in het boek aandacht besteed. "We zijn een klein ondernemend volkje. Booking.com of Thuisbezorgd.nl zijn maar twee voorbeelden uit het recente verleden", aldus Visscher.

Dankwoord

Dat ze het boek nu uitgeven is meer toeval dan een doordachte strategie. "In het archief van de familie Van Heek was ik naar iets anders op zoek", aldus Visscher. "Per toeval heb ik het boek gezien en ik was verbaasd hoe nauwkeurig de historie van Van Heek en zo ook de historie van Enschede was opgeschreven."

Het duurde niet lang tot Stichting Textielhistorie Twente de knoop doorhakte. "Een mooi moment om eindelijk een dankwoord uit te spreken richting oud-medewerkers van Van Heek & Co.", vertelt de kleindochter van Helmich van Heek. "Inmiddels hebben we zelfs tussen de 300 en 400 namen van oud-medewerkers kunnen verzamelen", voegt Visscher toe.

Publicatie

Eind mei willen ze het boek met de naam 100 jaar van Heek & Co. 1859-1959 publiceren. "Waarschijnlijk doen we dat in het oude fabrieksonderdeel aan de Lage Bothofstraat", vertelt Van Heek. "Hoe leuk zou het zijn als er ook oud-medewerkers of familieleden van medewerkers aanwezig kunnen zijn, om een exemplaar op te halen."

Wie nog een bijdrage wil leveren, restanten uit de tijd van Van Heek & Co. heeft, namen en functies van oud-medewerkers kent of een boek wil bestellen kan contact opnemen met Stichting Textiel Historie Twente: info@textielhistorietwente.nl