Stichting Textielhistorie Twente heeft tot doel het vergroten van de kennis over en belangstelling voor de geschiedenis van de Twentse textielindustrie bij een breed publiek. De stichting wil dit primair bereiken door het initiëren, stimuleren en/of begeleiden van onderzoek en publicaties op dit gebied. Zij neemt een onafhankelijke positie in en streeft naar een objectieve, wetenschappelijk gefundeerde verslaglegging van historische feiten, die bovendien helder en toegankelijk worden gepresenteerd.
De stichting wil inspireren, informeren en bewustmaken. De kernwaarden waarvoor zij staat, zijn objectiviteit, transparantie en onafhankelijkheid. Zij geeft invulling aan good governance.
De ooit zo omvangrijke Twentse textielindustrie, geconcentreerd in en rond Enschede, kende haar bloeitijd in de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw. Over dit tijdperk én de veelheid aan aspecten op sociaal, cultureel en maatschappelijk gebied die ermee samenhingen en eruit voortvloeiden, is al veel gepubliceerd. Desondanks bestaan er nog veel hiaten in de kennis over het Twentse textielverleden.
De laatste jaren zijn veel nieuwe inzichten en feiten naar boven gekomen. Daarnaast ligt er nog een schat aan (archief)materiaal te wachten om ontsloten te worden. Tegelijkertijd bestaat het gevaar dat de kennis over de Twentse textielindustrie langzaam aan het wegzakken is uit het collectieve geheugen. Kortom: er zijn tal van redenen aan te voeren om de geschiedenis van de Twentse textielindustrie te blijven bestuderen, aan te vullen met nieuwe informatie en onder de aandacht te brengen van een breed publiek.
Het hoofddoel van Stichting Textielhistorie T
wente is te voorkomen dat nu nog bestaande (of traceerbare) kennis over het Twentse textielverleden voorgoed verloren gaat voor de generaties na ons. Het opbouwen en onderhouden van een groot en hecht kennisnetwerk is daarbij essentieel. De stichting opereert als een netwerkorganisatie voor de optimale uitwisseling van kennis en kunde. Dat doet zij door o.a. samen te werken met Stichting Edwina van Heek, Stichting Cultureel Erfgoed Enschede, Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, Historische Kring Haaksbergen, Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek.
↑
Het bestuur van de stichting bestaat minimaal uit drie statutaire leden die geen geldelijke beloning ontvangen voor hun werk of inzet. Wel kunnen zij – in overleg – in aanmerking komen voor een vergoeding van de door hen, voor de stichting gemaakte kosten. Het opstellen van jaarrekeningen en jaarverslagen wordt verzorgd door de bestuursleden zelf.
De stichting heeft geen vaste medewerkers in dienst. In principe komen alleen krachten van buitenaf, zoals auteurs en onderzoekers, in aanmerking voor een financiële vergoeding. Voor zover daar behoefte aan is, wordt geleund op de inzet van vrijwilligers.
↑
Bij de financiële meerjarenbegroting van de stichting worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
Projecten en activiteiten van Stichting Textielhistorie Twente worden alleen uitgevoerd als daarvoor een toereikende, gezonde financiële basis bestaat. De begroting dient immer sluitend zijn.
In dat kader wordt de uitvoering van projecten en activiteiten jaarlijks getoetst aan de beschikbaarheid van financiële middelen.
De subsidiegelden zullen met de grootste zorg worden beheerd.
Activiteiten worden kostendekkend gebudgetteerd (incl. de posten voor onvoorziene zaken en risico’s).
De financiële verantwoording van de stichting wordt vastgelegd in jaarverslagen.
Download hier het Jaarverslag 2024
Download hier de Jaarrekening 2024
Download hier het Jaarverslag 2023
Download hier de Jaarrekening 2023
Download hier het Jaarverslag 2022
Download hier de Jaarrekening 2022
Download hier het Jaarverslag 2021
Download hier het Jaarverslag 2020
Download hier het Jaarverslag 2019
Download hier de Jaarrekening 2018
Download hier de Jaarrekening 2017
Download hier de Jaarrekening 2016
Download hier de Jaarrekening 2015
Download hier de Jaarrekening 2013-2014
↑